keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Nykyihminen ja neandertalilaiset lisääntyivät 50 000–60 000 vuotta sitten

Nykyihminen ja neandertalilaiset lisääntyivät 50 000–60 000 vuotta sitten

Tiede
Helsingin Sanomat
Nikola Solic / Reuters
Kopio neandertalinihmisen kallosta on esillä museossa Kroatian Krapinassa.
Kopio neandertalinihmisen kallosta on esillä museossa Kroatian Krapinassa.

Nykyihminen ja omia polkujaan kehittyneet neandertalilaiset ilmeisimmin lisääntyivät keskenään 50 000–60 000 vuotta sitten. Ajankohta tarkentui, kun saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijan Svante Pääbon ryhmä avasi 45 000 vuotta vanhan perimän.

Vanhin avattu nykyihmisen perimä kertoo kantajansa olleen Afrikan ulkopuolella kehittyneiden nykyihmisen läheinen esi-isä. Tähän asti Homo sapiensin ja Homo neanderthalensisin on arveltu sekoittuneen 37 000–86 000 vuotta sitten.

Perimä oli Länsi-Siperiasta löytyneessä jalkaluussa, ja se on ajalta, jolloin nykyihminen oli alkamassa levittäytymään Eurooppaan ja Aasiaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tutkimus julkaistiin alun perin Nature-lehdessä.
Luun löytyminen on oma tarinansa, sillä sen huomasi joenpenkassa venäläinen mammutinluista koruja tekevä taiteilija. Fossiloitunut reisiluu päätyi lopulta Max Planck -instituuttiin Leipzigiin.

Luusta avatussa perimässä oli pitkiä yhtenäisiä dna-pätkiä, jotka olivat peräisin Afrikan ulkopuolella kehittyneestä neandertalinihmisestä. Pääbon mukaan havainto auttoi määrittämään aikaisempaa tarkemmin, koska nykyihminen ja neandertalinihminen sekoittuivat. Pääbon ryhmä selvitti neljä vuotta sitten, että kaikilla Afrikan ulkopuolella kehittyneillä ihmisillä on vähän neandertalilaisten perimää.

Brittitutkija Chris Stringerin mukaan nykyihminen kehittyi yli 150 000 vuotta sitten Afrikassa. Stringer on arvellut, että nykyihminen lähti Afrikasta ehkä 100 000 vuotta sitten eli aikaisemmin kuin Pääbon ryhmä päättelee.
Stringer sanoo nyt, että ilmeisesti nykyihminen lähti vasta 60 000 vuotta sitten. Ajoitus sopii myös elokuussa julkaistuun tutkimukseen, jossa tutkija Thomas Higham arvioi nykyihmisen tulleen Eurooppaan 45 000 vuotta sitten.
Tutkitun perimän perusteella muinainen mies oli perimältään osin kuin nykyiset eurooppalaiset ja osin kuin aasialainen.

Havainnot antavat myös viitteitä siitä, että nykyihminen alkoi erkaantua apinoista miljoonia vuosia aikaisemmin kuin on arvioitu, ehkä jo 10–11 miljoonaa vuotta sitten eikä 5–6 miljoonaa vuotta sitten. Mutta tähän arvioon pitää Pääbon mukaan suhtautua varovaisesti ennen uusia tutkimuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti