keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Uusi kallolöytö vahvistaa – homo sapiens ja neandertalilaiset elivät rinnakkain

Uusi kallolöytö vahvistaa – homo sapiens ja neandertalilaiset elivät rinnakkain

Tiede
Menahem Kahana / AFP
Israelilainen professori Hershkowitz pitää kädessään osaa 55 000 vuotta vanhasta kallosta.
Israelilainen professori Hershkowitz pitää kädessään osaa 55 000 vuotta vanhasta kallosta.
Tutkijoiden Israelista löytämä 55 000 vuotta vanha kallo vahvistaa teorian, jonka mukaan homo sapiens ja neandertalinihminen elivät rinnakkain, kertoi uutistoimisto AFP keskiviikkona.

Kallo, jossa on varhaisen homo sapiensin piirteitä, löytyi Manotin luolasta läntisestä Galileasta Pohjois-Israelista. Luola sijaitsee vain kymmenisen kilomerin päässä kahdesta toisesta kaivauspaikasta, Kebaran ja Amudin luolista. Niistä on löytynyt neandertalin jäänteitä, jotka on ajoitettu 55 000–65 000 vuoden käisiksi.

"On epäilty, että moderni ihminen ja neandertalinihminen elivät samassa paikassa samaan aikaan, mutta siitä ei ollut aiemmin fyysisiä todisteita. Nyt meillä on sellainen, tässä uudessa fossiilissa", sanoi paleontologi Bruce Latimer AFP:n mukaan.

Nykyihmisille läheistä sukua olevien neandertalinihmisten luita ja työkaluja on löydetty Euroopasta, Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta. Viimeiset merkit lajista ajoittuvat noin 30 000 vuoden taakse. Tutkijat ovat esittäneet, että edistyneempi homo sapiens joko syrjäytti neandertalilaiset tai varhaisempi laji katosi siksi, että se risteytyi Afrikasta saapuneeseen homo sapiensiin.

Vuodesta 2010 alkaen neandertalinihmisen luista saadut DNA-analyysit ovat vahvistaneet teoriaa homo sapiensin ja neandertalinihmisen risteytymisestä. Tutkijat ovat aiemmin esittäneet, että muiden kuin afrikkalaisten nykyihmisten perimästä olisi neandertalilaisilta peräisin keskimäärin kaksi prosenttia, eurooppalaisilla jopa neljä prosenttia.

Nature-tiedelehdessä uuden löydöksen pohjalta julkaistun artikkelin mukaan homo sapiensin ja neandertalinihmisen risteytymistä saattoi tapahtua Lähi-idässä mahdollisesti jo 60 000 vuotta sitten. Aiemmin risteytymisen on arvioitu tapahtuneen Euroopassa huomattavasti myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti